طرز تهیه نان زنجبیلی (زنجفیل کوکه سی) خانگی؛ نان سنتی تبریز

به گزارش راوه بلاگ، نان زنجبیلی یکی از نان های معروف و محبوب تبریز است که در بیشتر قنادی ها فروخته میگردد. این نان بافت لطیف و طعم بسیار خوشایند و دلچسبی دارد. بیشترین مصرف نان زنجبیلی تبریز در ماه رمضان است اما در سایر روز ها هم مورد توجه مردم است. این نان خوش طعم برای صبحانه بسیار مناسب است و اگر به صورت خانگی تهیه گردد عطر و طعم آن بهتر و خوشمزه تر است. بعلاوه این نان دارای خواص بسیاری است و برای کسانی که در پی نان های پر خاصیت هستند، توصیه می گردد. درست کردن این نان کار بسیار راحت است و با رعایت چند فوت و فن می توانید نان های فوق العاده در خانه (مانند نان بربری) تهیه کنید. در قسمت آشپزی از خبرنگاران بلاگ با ما همراه شوید.

طرز تهیه نان زنجبیلی (زنجفیل کوکه سی) خانگی؛ نان سنتی تبریز
مواد لازم برای نان زنجبیلی:
آرد قوی نان (آرد بربری یا آرد گنبد قوی)650 گرم حدودی
تخم مرغ هم دمای محیط2 عدد
روغن مایع25 گرم
کره50 گرم
شکر2 قاشق سوپ خوری سر صاف
نمک1 قاشق چای خوری
ماست هم دمای محیط100 گرم
شیر ولرمنصف پیمانه
آب ولرمنصف پیمانه
بهبود دهندهنصف قاشق چای خوری
خمیر مایه2 قاشق سوپ خوری
پودر زنجبیل3 قاشق سوپ خوری
مواد لازم برای رومال:
تخم مرغ1 عدد
نمکیک چهارم قاشق چای خوری
کنجدبه میزان لازم

1- برای تهیه نان ابتدا شکر رو به آب ولرم اضافه می کنیم و هم میزنیم تا مخلوط بشه و بعد خمیر مایه رو اضافه می کنیم.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان کنجدی جادویی؛ جادوگری خوشمزه و مجذوب کننده ????

2- و کاملا هم میزنیم تا مخلوط بشه در ظرف رو با نعلبکی پوشش میدیم و اجازه میدیم ده دقیقه بمونه تا عمل بیاد. درجه آبی که برای عمل اومدن خمیر مایه استفاده میکنیم.

باید حدود سی و پنج الی چهل درجه باشه اگه به دماسنج دسترسی ندارین نوک انگشت تون رو داخل آب بزنید دمای آب باید به قدری باشه که گرمای آب رو کاملا حس کنید اما دستتون نسوزه و بتونید داخل آب نگهش دارید. اگه دمای آب بیشتر از حد لازم باشه خمیر مایه از بین میره و اگه دمای آب کم تر از حد لازم باشه خمیر مایه آغاز به فعالیت نمیکنه.

خمیر مایه از شکر اضافه شده به آب ولرم تغذیه میکنه و آغاز به فعالیت میکنه این شکر باعث شیرین شدن نان نمیشه. داخل ظرف مناسبی دو عدد تخم مرغ هم دمای محیط رو بشکنید.

3- و با همزن دستی مخلوط کنید تا از حالت لختگی خارج بشه. بعد بهبود دهنده رو به تخم مرغ ها اضافه کنید. بهبود دهنده باعث افزایش ماندگاری نان میشه و همینطور تقویت کننده آرد هست که میتونید از لوازم قنادی ها تهیه کنید و اگه نداشتین قابل حذفه اما کیفیت نان کمی افت پیدا میکنه.

4- نمک و پودر زنجبیل رو هم به تخم مرغ ها اضافه کنید.

5- و با همزن دستی کاملا مخلوط کنید تا یکدست بشه. میزان زنجبیل رو میتونید بسته به ذائقه خودتون کمتر یا بیشتر کنید. روغن مایع را اضافه کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان اهری (یتی قات) خانگی؛ نان سنتی و خوشمزه

6- و کره ذوب شده رو به مواد اضافه و کاملا مخلوط کنید. برای ذوب کردن کره اون رو روی حرارت بن ماری بذارین یا اینکه چند ثانیه داخل ماکروفر قرار بدین تا آب بشه. بعد ماست هم دمای محیط را اضافه کنید.

7- شیر ولرم رو هم به مواد اضافه و مخلوط کنید. مواد رو کاملا مخلوط کنید تا یکدست بشه.

8- و بعد خمیر مایه عمل اومده رو بهش اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست و مخلوط بشه.

9- اول نصف آرد الک شده رو به مایه اضافه کنید و با قاشق یا لیسک مخلوط کنید تا به حالت خمیری شل و چسبنده برسه و بعد مابقی آرد رو کم کم به خمیر اضافه کنید و با دست ورز بدین. میزان آرد مورد مصرف معین نیست و ممکنه همه آرد مصرف بشه یا اینکه اضافه بیاد. چون میزان جذب آبِ آرد های مختلف با هم متفاوته.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان سوخاری و نکته های طلایی در پخت آن

11- در نهایت باید خمیر لطیفی حاصل بشه که به دست نمیچسبه. اما زیاد از حد اضافه کردن آرد و سفت کردن خمیر پرهیز کنید چون کیفیت نان رو به شدت کاهش میده، خمیر هر چه لطیف تر باشه نان با کیفیت تره. به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشید که آرد شیرینی پزی برای پخت نان مناسب نیست و باید از لوازم قنادی ها آرد قوی مخصوص نان تهیه کنید. وقتی خمیر به دست اومد اون رو روی صفحه کار به مدت ده دقیقه ورز میدیم تا یکدست بشه.

12- اگه موقع ورز دادن احساس کردین خمیر میچسبه خیلی کم صفحه کار رو آرد پاشی کنید. خمیر رو با قسمت انتهایی دست ورز بدین و به هیچ عنوان چنگ نزنید چون چنگ زدن باعث میشه خمیر چسبنده تر بشه و آرد بیشتری بخواد و در نهایت خمیر سفت و نان بی کیفیت بشه.

13- بعد از ورز دادن، داخل ظرف رو کمی با روغن مایع چرب کنید و خمیر رو داخل ظرف قرار بدین و روی ظرف سلفون بکشید و روی اون رو با دستمال بپوشونید و به مدت یک ساعت در دمای محیط استراحت بدین تا استراحت کنه و حجمش دو برابر بشه. نشانه استراحت کردن خمیر اینه که خمیر حالت الاستیک خودش رو از دست بده یعنی وقتی انگشتتون رو داخل خمیر فرو میکنید به حالت اول برنگرده. خمیر رو دوباره ورز بدین تا هوای داخل اون خارج بشه و چونه هایی مابین هفتاد الی صد گرم بگیرین.

14- خیلی کم روی صفحه کار رو آرد پاشی کنید و چونه خمیر رو با وردنه باز کنید. اما خمیر رو خیلی نازک نکنید چون داخل فر خشک میشه و بعد با یک کاتر گرد بزرگ خمیر رو قالب بزنید.

15- اگه دیدین کاتر به خمیر میچسبه اون رو داخل آرد فرو کنید و بعد روی سطح کار بکوبین تا آرد اضافیش بریزه و بعد بهره ببرید.

خمیر قالب زده رو داخل سینی فر پوشیده با کاغذ روغنی قرار بدین و بقیه خمیر های قالب زده رو هم با فاصله از هم بچینید تا موقع پخت و پف کردن داخل فر به هم نچسبن. روی سینی رو با یک نایلون بپوشونید و به مدت بیست دقیقه استراحت ثانویه بدین.

16- در این بین رومال نان رو آماده کنید. برای این کار یک عدد تخم مرغ کامل رو داخل ظرفی بشکنید و با چنگال آغاز به زدن بکنید.

17- تا کاملا از حالت لختگی خارج بشه و کف کنه و بعد نمک رو بهش اضافه کنید و هم بزنید. اگه دوست داشتین روی نون ها براق باشه میتونید یک قاشق چایخوری روغن مایع هم بهش اضافه کنید.

18- بعد از استراحت ثانویه از یک قالب گرد کوچیک برای طرح انداختن روی نان ها بهره ببرید قالب رو داخل آرد فرو کنید و بعد روی سطح کار بزنید و روی نان فرو کنید تا طرح بیفته. سعی کنید با قالب به صورت عمیق طرح بندازید تا بعد از پف کردن داخل فر طرح از بین نره دایره بعدی رو از داخل دایره قبلی قالب بزنید.

19- و به این حرکت ادامه بدین تا یک دور کامل بشه و روی نان طرح ایجاد بشه. با قلمو از رومال روی نان ها بزنید.

20- و بعد کنجد بپاشین و بعد مجددا قلمو رو کمی داخل رومال بزنید و روی کنجد ها بزنید و بردارید (نکشید) تا کنجد ها کاملا به رومال آغشته بشن و بعد از پخت جدا نشن.

بیشتر بخوانید:10 نوع نان خانگی خوشمزه به روش نانوایی با طرز تهیه

فر رو با حرارت صد و هشتاد درجه سانتی گراد از قبل گرم کنید و سینی نان ها رو داخل فر قرار بدین به مدت حدودی یک بیست الی سی دقیقه تا کاملا بپزه و روی نون ها طلایی بشه، زمان در فرهای مختلف متفاوته و بسته به میزان نان و ضخامت اون هم متغیره

بعد از پخت نان ها رو از فر خارج کنید و اجازه بدین خنک بشه و بعد از کاغذ روغنی جدا کنید و داخل ظرف در دار نگهداری کنید تا خشک نشه.

نکات نان زنجبیلی:

  • اگه با وجود رعایت همه نکات مثل درجه آب ولرم و افزودن شکر خمیر مایه شما عمل نیومد و پف نکرد یعنی تاریخ انقضای خمیر مایه گذشته و قابل مصرف نیست.
  • برای رسیدن به یک نان با کیفیت حتما مواد اولیه رو به صورت دقیق میزان گیری کنید و از قاشق های استاندارد قنادی و ترازو برای میزان گرفتن بهره ببرید.
  • برای نتیجه مطلوب مواد اولیه رو با مواد دیگه جایگزین نکنید.
  • اگه کاتر گرد بزرگ ندارین میتونید از انواع ظروف گرد برای قالب زدن بهره ببرید و یا اینکه چونه های خمیر رو به صورت گرد با وردنه باز کنید و داخل سینی قرار بدین.
  • برای زدن طرح روی نان از انواع قالب های مختلف میتونید بهره ببرید و اگه کاتر گرد کوچیک ندارین از انواع اجسام گرد مثل در نوشابه و … میتونید بهره ببرید.
  • کاغذ روغنی احتیاجی به چرب شدن نداره و نان ها بعد از خنک شدن به راحتی جدا میشن.
  • ماست مورد استفاده در نان باید سفت و بدون آب باشه.
منبع: اُکالا
انتشار: 9 دی 1400 بروزرسانی: 9 دی 1400 گردآورنده: raveblog.ir شناسه مطلب: 2710

به "طرز تهیه نان زنجبیلی (زنجفیل کوکه سی) خانگی؛ نان سنتی تبریز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه نان زنجبیلی (زنجفیل کوکه سی) خانگی؛ نان سنتی تبریز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید