گزارش، فرآیند انتقال قدرت در تاجیکستان؛ امامعلی رحمان به دنبال جانشینی برای خود
به گزارش راوه بلاگ، پس از ملاقات پسر امامعلی رحمان با پوتین و میرضیایف، ممکن است رستم امامعلی با رهبر چین نیز ملاقات داشته باشد، که به نظر می رسد این ملاقاتها در راستای معرفی وی به عنوانی جانشین آینده رحمان باشد.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، رستم امامعلی، شهردار دوشنبه و فرزند رئیس جمهور تاجیکستان، هفته گذشته در یک سفر رسمی به تاشکند سفر کرد. علاوه بر شهردار پایتخت ازبکستان، جهانگیر آرتیک خواجه اف، رئیس جمهور شوکت میرضیایف نیز با وی ملاقات کرد. از ملاقات با رئیس جمهور ازبکستان می توان فهمید که فرایند انتقال قدرت در کشور همسایه، تاجیکستان شروع شده است. و رستم امامعلی به عنوان جانشین انتخابات آینده ریاست جمهوری 2020 معرفی خواهد شد. وی پیش از این به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فدراسیون روسیه نیز معرفی شده بود.
در ملاقات رئیس جمهور ازبکستان با رستم امامعلی، به پیشرفت پویای روابط ازبک و تاجیک اشاره شد. رستم امامعلی با ابراز قدردانی عمیق از این پذیرایی، سلام و احترام صمیمانه را از طرف رئیس جمهور تاجیکستان امامعلی رحمان ابراز داشت. وی همچنین رئیس جمهور ازبکستان را در خصوص برنامه های ساماندهی روزهای تاشکند در دوشنبه و برگزاری یک انجمن جوانان به عنوان بخشی از این رویداد آگاه کرد.
خود ملاقات رستم امامعلی در تاشکند و مذاکرات وی با شهردار تاشکند آرتیک خواجه اف می توانست یک رویداد کاملاً عادی تلقی گردد، اگر که رئیس جمهور ازبکستان با شهردار دوشنبه ملاقات نمی کرد. این ملاقات می تواند در ارتباط مستقیم با انتقال قدرت در تاجیکستان باشد. علاوه بر این، کاندیدای دیگری برای تصدی بالاترین مقام در تاجیکستان، به جز پسر رئیس جمهور فعلی، دیده نمی گردد. با توجه به اینکه قبلاً معرفی رستم امامعلی به رئیس جمهور روسیه اجرا شده است، اکنون احتمالاً، باید منتظر ملاقات زودهنگام وی با رئیس جمهور چین باشیم. از جمله موارد دیگر، انتخاب تاشکند بعد از مسکو برای معرفی رستم امامعلی می باشد: که به طور غیرمستقیم ممکن است نشانگر این باشد که امامعلی رحمان در صورت انتقال قدرت به پسرش روی همکاری طولانی مدت با ازبکستان حساب می نماید.
امامعلی رحمان مدت طولانی است که پسرش را برای این سمت آماده می نماید. در نوامبر 2013 ، در سن 26 سالگی، رستم امامعلی به سمت سرلشکری ارتقا یافت. از آن موقع، وی چندین سمت ریاستی در نهادهای مختلف را چون: رئیس سرویس گمرک، سازمان مبارزه با فساد، کمیته سرمایه گذاری و املاک دولتی عوض نموده است. وی رئیس اتحادیه جوانان تاجیکستان نیز بوده است. او همچنین به عنوان رئیس شورای قانونگذاری شهر دوشنبه کار نموده است. در ژانویه سال 2017 ، وی به سمت شهرداری پایتخت منصوب شد. طی این مدت رستم امامعلی نه تنها تجربه مدیریت دولتی را کسب نموده است، بلکه با نمایندگان ساختارهای بین المللی، با سیاستمداران خارجی و حتی سران کشورها نیز آشنا شده است. پدرش نشان دولتی زرین تاج را به خاطر سخت کوشی وی به او اهدا کرد.
اگر که رستم امامعلی رئیس جمهور گردد، پس از آن امامعلی رحمان همچنان نقش اصلی را در معین سیاست داخلی و خارجی کشور حفظ خواهد نمود. به گفته کارشناسان، امامعلی رحمان به همراه عنوان پیشوای ملت، حق قانونی را برای نامزدی پست ریاست جمهوری مادام العمر نیز دارد. تا زمان برگزاری انتخابات در پاییز سال 2020 ، او 68 ساله خواهد شد، که در چارچوب سنت های منطقه چندان زیاد هم نیست. در صورت تصمیم گیری برای انتقال قدرت به جانشین، وی عنوان مادام العمری خود را حفظ خواهد نمود، که شامل توانایی تضمین شده از طرف قانون اساسی برای کنترل کلیه تصمیمات سیاسی بزرگ اتخاذ شده است. در این حالت، سناریوی انتقال قدرت در تاجیکستان ممکن است به آنچه که در قزاقستان رخ داد، شباهت داشته باشد. اما تفاوت های اساسی نیز وجود دارد.
فرآیندهای انتقال قدرت همواره احتمال عدم تعادل سیستم سیاسی و غیرقابل پیش بینی بودن در رفتار گروه های نخبه سیاسی جداگانه را در پی دارند. این امر به ویژه در خصوص رژیم های شخصی سازی شده، که در خصوص تاجیکستان فعلی نیز صادق است. شاخص ثبات نهادی نظام سیاسی هر کشور در توانایی نخبگان سیاسی برای تحکیم، و به اصطلاح اجماع درون نخبه ای است. درست با توجه به این موضوع در تاجیکستان اوضاع و احوال زیاد خوب نیست، زیرا تسلط یک طایفه سیاسی، که آن هم بیشتر در نتیجه جنگ داخلی دهه 1990 بود، هیچ کمکی به شکل گیری چنین اجماعی برای کل دوره بعدی نکرد. در یک شرایط رسمی انتخاباتی، هیچ جایگزینی برای جانشینی امامعلی رحمان وجود نخواهد داشت. اما این مساله امیال نهفته طوایف محروم شده از مشارکت در قدرت برای توزیع مجدد حوزه های نفوذ در تاجیکستان را از بین نخواهد برد. و از آنجا که طوایف در تاجیکستان از ویژگی های منطقه ای خاصی برخوردار هستند، رئیس جمهور آینده - در صورت تغییر شخصیت ها - احتیاج به دستیابی به تفاهم متقابل با بخش مهمی از نخبگان، نه تنها در سطح منطقه ای، بلکه با گروه حاکم، که تحکیم داخلی در آن به دور از ایده آل است، دارد.
سرویس امنیت ملی به سرپرستی رستم عنایتوف که مدت طولانی ضامن سناریوی انتقال قدرت به نفع شوکت میرضیایف در ازبکستان همسایه بود، نقش اساسی داشت. روابط روسای سرویس های ویژه و سازمان های اجرای قانون در تاجیکستان با خانواده بزرگ امامعلی رحمان نشان می دهد که چنین تضمینی ممکن است در خصوص تاجیکستان وجود نداشته باشد. به عنوان مثال همه می دانند که روابط زیاد خوبی بین بسیاری از اعضای خانواده رحمان و رئیس کمیته امنیت ملی دولت وجود ندارد. در کل، با آنالیز همه موارد، برخلاف قزاقستان یا ازبکستان، روی برنامه های موجود برای انتقال قدرت آینده در تاجیکستان به شکل فنی کمتر کار شده است، که خطرات دوره انتخابات آینده را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.
خطر دیگر ممکن است نارضایتی مهاجران کارگر باشد، که همواره با مسائل خاصی روبرو بوده اند. این بار مشکل مربوط به حواله های انتقال پول است. اخیرا معین شد که تاجیکستان به سیستم جدیدی روی آورده است، که شامل کلیه پرداخت ها و جابجایی تنها به وسیله مرکز پردازش بانک ملی است. اما همه سیستم های پرداختی نمی توانند به موقع به آن متصل شوند. جابجایی سیستم های Western Union ، Blizko ، MoneyGram و Zolotaya Korona تا کنون به حالت تعلیق در آمده است. چه زمان اوضاع تثبیت خواهد شد، هنوز معلوم نیست.
منبع: خبرگزاری تسنیمگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت