کلسترول و تری گلیسیرید چه فرقی با هم دارند؟
به گزارش راوه بلاگ، کلسترول برای ساخت و نگه داشتن قسمت های اصلی سلول ها مانند غشای سلول و بعلاوه ساخت چند هورمون اساسی از جمله استروژن، پروژسترون، ویتامین دی و استروئیدها بسیار مهم است. تری گلیسیرید هم زنجیره ای از اسیدهای رب هستند که بخش اعظمی از انرژی مورد احتیاج برای عملکرد بافت های بدن را تامین می نمایند. بنابراین شما نمی توانید بدون هیچ یک از این چربی ها زندگی کنید.
اما هنگامی که سطح کلسترول خون و یا تری گلیسیرید بیش از حد بالا می رود، خطر ابتلا به حمله قلبی، سکته مغزی، بیماری های عروق محیطی و ... به مقدار چشمگیری افزایش می یابد. به همین علت باید نگران مقدار این دو چربی در بدن باشید:
دو منبع برای کلسترول و تری گلیسیرید وجود دارد: منابع غذایی و منابع درون زا (که در بدن فراوری می شوند). چربی های موجود در رژیم غذایی به وسیله روده جذب می شوند و سپس به وسیله جریان خون به کبد می فرایند و پردازش می شوند. یکی از کارهای اصلی کبد این است که مطمئن شود تمام بافت های بدن شما کلسترول و تری گلیسیرید مورد احتیاج خود را دریافت نموده اند. به طور کلی ، حدودا هشت ساعت بعد از غذا ، کبد کلسترول و تری گلیسیریدهای غذایی را از جریان خون می گیرد. در مواقعی که چربیهای رژیمی موجود نیست، کبد شما به خودی کلسترول و تری گلیسیرید فراوری می نماید. در واقع حدود 75 درصد کلسترول بدن شما به وسیله کبد فراوری می شود.
سپس کبد کلسترول و تری گلیسیرید را به همراه پروتئین های خاص در بسته های ریزشکل به نام لیپوپروتئین ها قرار می دهد که به گردش خون منتقل می شوند. کلسترول و تری گلیسیرید از لیپوپروتئین ها خارج می شوند و در هر کجا که مورد احتیاج باشد، به سلولهای بدن تحویل داده می شوند. در این میان، تری گلیسیرید اضافی - یعنی آنهایی که بلافاصله برای سوخت و انرژی لازم نیستند - برای استفاده های بعدی در سلول های چربی ذخیره می شوند.
اختلال لیپیدی چیست؟
اگر در شما اختلال لیپیدی یا دیس لیپیدمی تشخیص داده شده است، این یعنی سطح کلسترول بد شما یا لیپوپروتئین با چگالی پایین و در اصطلاحLDLو بعلاوه تری گلیسیرید شما بیش از حد مجاز است. همانطور که گفته شد، مقادیر بالای این دو چربی خطر ابتلا به بیماری های قلبی را بالا می برد.
برای درک اینکه اختلال لیپیدی چیست، باید در خصوص کلسترول بدانید. دو شکل کلسترول موجود در بدن شما یعنی لیپوپروتئین با چگالی کم و لیپوپروتئین با چگالی بالا یاHDLوجود دارد. ال دی ال یا همان کلسترول بد به وسیله بد به وسیله غذاهای سرشار از کلسترول مانند گوشت قرمز یا لبنیات جذب می شود. این چری با سایر چربی ها و مواد موجود در خون شما ترکیب شده و باعث انسداد در شریان ها می شود. انسداد در شریان ها، جریان خون را کاهش داده و باعث بروز حمله قلبی یا سکته مغزی می شود.
در مقابل ال دی ال، اچ دی ال، تاثیرات محافظتی بر قلب شما دارد. اچ دی ال کلسترول مضر را از شریان ها منتقل نموده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را دور می نماید.
در مقابل این دو نوع کلسترول، تری گلیسیریدها هستند. بدن شما کالری اضافی موجود در بدن را که سوزانده نشده، تبدیل به چربی می نماید.
از قلم نیاندازید که غیر از مصرف غذاهای پرچربی مانند پنیر و شیر پرچرب، استیک و کره، چربی های ترانس و روغن های حیوانی، عدم ورزش، استعمال سیگار و ژنتیک، بعضی شرایط پزشکی از جمله دیابت، کم کاری تیروئید، سندرم متابولیک، سندرم کوشینگ، سندرم تخمدان پلی کیستیک، بیماری کلیوی و ... سطح کلسترول بد را بالا می برند.
تشخیص دیس لیپیدمی
برای آنالیز مقدار کلسترول، پزشک شما آزمایش خون تحت اسم پروفایل لیپید را ترتیب می دهد. این تست کلسترول ال دی ال و اچ دی ال به همراه تری گلیسیرید را آنالیز می نماید. قبل از این آزمایش، پزشک به احتمال زیاد از شما می خواهد که حداقل 8 تا 12 ساعت از خوردن و آشامیدن مایعات خودداری کنید.
کلسترول تام شما نباید بیشتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر باشد. شما باید از پزشکتان یاد بگیرید که طور نتایج پروفایل لیپید را تفسیر کنید.
انجمن قلب آمریکا تصویه می نماید که سطح تری گلیسیرید ناشتا در هر فرد باید کمتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر و یا در حالت غیر ناشتا در یک فرد سالم باید کمتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر باشد.
منبع: healthline
منبع: ایرنا زندگی