کشت کاکتوس برای مبارزه با بیابان زایی توسعه می یابد
به گزارش راوه بلاگ، به گزارش خبرنگاران به نقل از معاونت علمی و فناوری، کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری با هدف اجرای برنامه های پیشگیری از بحران کم آبی، کاهش فرسایش خاک و فراوری محصولات در شرایط خشک درصدد برآمده است تا کشت کاکتوس را توسعه دهد.
کاکتوس به عنوان یکی از راه های کسب درآمد و اشتغال زایی در مناطق گرم و خشک که با بحران کم آبی روبرو هستند عمل می نماید. پد این گیاه که با اعمال شیوه های مدیریتی تا 200 تن در هکتار قابلیت برداشت دارد یکی از گزینه های بسیار مناسب برای تعلیف و تأمین آب مورد احتیاج دام است.
کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای توسعه کشت این محصول کاربردی در کشور اقدام به اجرای 3 طرح آزمایشی در 3 استان بوشهر، سیستان و بلوچستان و مازندران نموده است. طرح هایی با تمرکز بر کشت 2 گونه کاکتوس اپونتیا ایندیکا و اپونتیا استریکتا با هدف تثبیت شن، تأمین علوفه دام، اشتغال زایی و تهیه محصولات تجاری با ارزش افزوده مانند مکمل های غذایی، نوشیدنی ها و سایر محصولات.
گونه نوپال کاکتوس در برنامه های محیط زیستی برای جلوگیری از فرسایش خاک و مبارزه با بیابان زایی و حفظ مراتع مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاهان دارای سازگاری بالایی هستند و حتی در خاک های شدیداً آسیب دیده بی ثبات، نواحی بدون بارندگی که برای گونه های دیگر نامناسب است رشد می نمایند. مزیت این محصول برای کشت صنعتی این است که فراوری سریع دارد و برداشت اول، دو الی سه ماه بعد از کشت انجام می گردد.
اجرای این طرح های آزمایشی مزایایی چون تدوین دانش فنی روش های کاشت، داشت و توسعه کاکتوس، شناسایی اقلیم ها و مناطق مستعد و با پتانسیل در کشور برای کاشت، شناسایی محصولات فرآوری شده حاصل از کشت کاکتوس و انجام آزمایشات مختلف برای معین ارزش غذایی کاکتوس به عنوان غذای دام، کاهش خوراک دام و خروج ارز از کشور، امکان سنجی فراوری سایر محصولات فرآوری شده با توجه به شرایط، اولویت و احتیاج کشور دارد.
گزینه های متنوعی برای استفاده از بخش های مختلف کاکتوس اپونتیا (پد، میوه و بذر) و فرآوری آنها به انواع مختلف محصولات وجود دارد. بعضی از آنها محصولات تهیه شده از میوه این کاکتوس است که به شکل مربا، ژله و نوشیدنی درآمده است. محصولات ترشی و نمکی آن نیز عمدتاً از پالپ های میوه یا پدها به دست می آیند که به شکل پودر، قرص و کپسول برای مصارف دارویی و مکمل های غذایی مصرف می شوند. از بذر یا دانه های میوه این گیاه نیز روغنی با خواص عالی قابل فراوری است.
منبع: خبرگزاری مهرbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا