مادران دارای اضافه وزن قبل از بارداری حداقل 10 درصد وزن خود را کاهش دهند
به گزارش راوه بلاگ، سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور خاطرنشان کرد: مادرانی که قبل از بارداری دارای اضافه وزن هستند، توصیه می گردد تا حداقل 10درصد از وزن خود را برای بازگشت به رنج نرمال وزنی کاهش دهند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرنگاران به نقل از روابط عمومی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دکتر جلال الدین میرزای رزاز در مورد دوران سبک زندگی مادرانی که قصد بارداری دارند، در دوران پیش از بارداری گفت: زوج هایی که مایل به بچه دار شدن هستند، آگاهی کمتری دارند که سبک زندگی هر دو آن ها پیش از بارداری روی باروری، دوره بارداری و همچنین سلامت نوزاد در دوران های دیگر زندگی اش تأثیرگذار خواهد بود. چرا که عواملی همچون تناسب وزن در برابر قد (BMI)، مصرف مواد مغذی و شرایط تغذیه ای مادر در دوران پیش از بارداری، می توانند نقش مهمی در سلامت مادران در دوران بارداری و سلامت جنین در حال رشد داشته باشد.
وی با بیان اینکه مادران قبل از باردار شدن تا حد امکان وزن خود را به محدوده مناسب برسانند، بیان داشت: وزن قبل از بارداری شما به طور مستقیم بر وزن تولد نوزاد تاثیرگذار است. مطالعات نشان می دهد که زنان کم وزن حتی اگر در دوران بارداری نیز به همان اندازه زنان با وزن طبیعی مواد غذایی دریافت نمایند، احتمال زایمان زودرس در آن ها بیشتر است و نوزادان با وزن کم تر به جهان می آورند.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اضافه نمود: همچنین در زنان دارای اضافه وزن، ریسک بروز مسائلی در بارداری از جمله دیابت بارداری، فشار خون بالا، زایمان به وسیله سزارین به علت وزن بالاى جنین (وزن بالاى 4500 گرم) بیشتر است و مسائل بیشترى در شیردهى خواهند داشت.
دکتر رزاز ادامه داد: همچنین نوزادان مادران دچار چاقی این احتمال می رود که بیشتر از نوزادان مادران با وزن طبیعى، مبتلا به ماکروزومى، نمره آپگار پایین هنگام تولد (ارزیابی نوزاد تازه متولد شده) وچاقى دوران کودکى شوند؛ بنابراین به مادرانی که دارای اضافه وزن در قبل از بارداری هستند، توصیه می گردد تا حداقل 10درصد از وزن خود را برای بازگشت به رنج نرمال وزنی کاهش دهند.
وی گفت: بهتراست برای یک بارداری سالم و سلامت جنین در سایر دوره های زندگی وزن قبل از بارداری کنترل گردد و در محدوده طبیعی باشد.
تغذیه در دوران پیش از بارداری
رییس انجمن تغذیه ایران در ادامه به تغذیه در دوران پیش از بارداری اشاره نمود و اضافه نمود: برای یک بارداری سالم بهتر است قبل از بارداری برنامه غذایی مناسب داشته باشید و از تمام درشت مغذی ها و ریزمغذی ها (ویتامین و املاح معدنی) به مقدار کافی در رژیم غذایی استفاده گردد.
دکتر رزاز پنج گروه غذایی در رژیم پیش از بارداری مهم دانست و اظهارداشت: این گروه های غذایی شامل لبنیات (لبنیات بدون چربی یا کم چربی که کلسیم بالاتری دارند و شیر و فرآورده های شیر، سبزیجات: انواع سبزیجات از جمله سبزیجات سبز تیره، قرمز و نارنجی و سبزیجات نشاسته ای)، میوه ها: هر میوه یا آب میوه، غلات: نان، برنج، جو دوسر، آرد ذرت، جو، ماکارانی و غلات سبوس دار وگوشت: گوشت سفید، ماهی و حبوبات است.
وی توضیح داد: مادران در پیش از بارداری برای رعایت یک رژیم معتدل از چربی های سالم مانند آجیل استفاده نمایند که حاوی مواد مغذی هستند و ازمصرف روغن های جامد پرهیز گردد. البته میزان دریافت مقدار این گروه های غذایی در رژیم این افراد بستگی به شرایط وزن و قد، عادت های غذایی، وجود بیماری و… دارد.
مصرف ویتامین ها و موادمعدنی قبل از بارداری
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور درباره مصرف اسیدفولیک به بانوان گفت: توصیه می گردد از سه ماه قبل از آغاز بارداری و در دوران بارداری از مکمل های اسید فولیک مصرف گردد. چرا که مصرف اسیدفولیک قبل از بارداری از تولد نوزاد مبتلا به نقص لوله عصبی پیشگیری می نماید. لوله عصبی (NTDs) یکی از نقایص هنگام تولد می باشد که در این بیماری شکاف در ستون فقرات یا جمجمه از ابتدای تولد فرد همراه او باقی می ماند. نقص لوله عصبی ((spina bifida
دکتر رزاز با بیان اینکه اسیدفولیک طی 28 روز اول پس از حاملگی که بیشتر نقص های لوله عصبی در این زمان رخ می دهد، بیشترین سود را دارد، گفت: متأسفانه، بسیاری از خانم ها قبل از 28 روز متوجه بارداری خود نیستند. به همین دلیل مهم است که قبل از آغاز بارداری، اسید فولیک آغاز گردد.
وی اضافه نمود: توصیه اکید برای بانوانی که بارداری برنامه ریزی شده و پیش رو دارند مصرف روزانه 200 تا 400 میکروگرم فولیک اسید براساس توصیه مشاورین تغذیه از سه ماه قبل از آغاز بارداری می باشد. منابع غذایی حاوی اسید فولیک در بعضی از سبزیجات برگ سبز، بروکلی، آجیل و دانه های خوراکی، لوبیا، مارچوبه، مرکبات، غلات صبحانه غنی شده و…همچنین مکمل اسیدفولیک است.
رییس انجمن تغذیه ایران درباره منابع آهن در زنان، گفت: بسیاری از خانم ها به دلیل قاعدگی ماهانه و مصرف رژیم های غذایی کم آهن دچار کمبود ذخایر آهن هستند. منابع خوب آهن شامل گوشت هایی مانند گوشت گاو، بره، ماکیان مانند مرغ و بوقلمون، سبزیجات برگ سبز خانواده کلم، تخم مرغ، لوبیا، آجیل و غذا های غنی شده (مانند بعضی از غلات صبحانه) است.
دکتر رزاز اضافه نمود: نکته مهم این است که به صورت کلی اصلاح کم خونی پیش از آغاز بارداری از هر نوعی که باشد ضروری می گردد. رایج ترین نوع کم خونی در جهان و ایران کم خونی فقر آهن بخصوص در بانوان می باشد.
وی همچنین اشاره نمود: اگر کلسیم کافی در رژیم غذایی بارداری وجود نداشته باشد، جنین ممکن است کلسیم را از استخوان های مادر بیرون بکشد که این امر می تواند زنان را در معرض ابتلا به پوکی استخوان در مراحل بعدی زندگی قرار دهد؛ بنابراین قبل از بارداری بهتر است شرایط کلسیم مورد آنالیز قرار گیرد.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور به مصرف سایرمواد معدنی پیش از دوران بارداری اشاره نمود و گفت: مصرف ید نیز قبل از بارداری به سلامت جنین یاری خواهد نمود. با توجه به شیوع کم کاری تیروئید، بهتر است شرایط ید بدن مورد آنالیز قرار گیرد.
دکتر رزاز بر مصرف مکمل های دارای ویتامین A و یا غذا ها و منابع سرشار از ویتامین A به دلیل ایجاد ناهنجاری های مادرزادی هشدار جدی داد و اضافه نمود: منابعی که به صورت سنتی برای تقویت زنان باردار داده می گردد در زمره این هشدار ها می باشد.
وی درادامه گفت: همچنین با توجه به شایع بودن کمبود ویتامین D در بین خانم ها، قبل از بارداری از کافی بودن این ویتامین در بدن باید اطمینان حاصل گردد. چرا که ویتامین D در جذب کلسیم و سلامت استخوان ها تأثیر زیادی دارد و البته در نهایت ورزش و فعالیت بدنی روزمره نیز باید در برنامه غذایی سالم گنجانده گردد.
لازم به ذکر است، مطالب مرتبط با تغذیه در دوران بارداری، شیردهی، تولد جنین، کودکی، نوجوانی، جوانی، میانسالی و کهنسالی متعاقبا در اخبار بعدی منتشر می گردد و در اختیار عموم قرارخواهد گرفت.
منبع: خبرگزاری دانشجو