کوشش دولت برای ایجاد نظم در تعطیلی ها: آنالیز پیشنهاد تعطیلات دو روز در هفته به جای تعطیلی های پراکنده

به گزارش راوه بلاگ، به نظر می رسد آنالیز پیشنهاد تعطیلی پنج شنبه ها به صورت سراسری در کمیسیون های تخصصی دولت به سرانجام رسیده و این پیشنهاد برای عملیاتی شدن به هیات دولت ارسال شده است.

کوشش دولت برای ایجاد نظم در تعطیلی ها: آنالیز پیشنهاد تعطیلات دو روز در هفته به جای تعطیلی های پراکنده

پیشنهاد تعطیلی سراسری پنجشنبه ها چندی پیش در دولت مطرح شد. صرفه جویی در مصرف انرژی یکی از دلایل طرح چنین پیشنهادی است. کارشناسان معتقدند: تعطیلات دو روزه آخر هفته و حذف بی نظمی های موجود در تقویم تعطیلات کشور، امکان برنامه ریزی برای سفرهای کوتاه به اطراف شهرهای بزرگ و رونق گردشگری را نیز فراهم خواهد نمود. علاوه بر این فراهم شدن زمان کافی برای فراغت، بازده کاری را افزایش خواهد داد.

معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار کهکیلویه و بویراحمد از ارائه پیشنهاد تعطیلی روز پنج شنبه به صورت کشوری به هیات دولت خبر داده و گفته است که هیات دولت در این باره تصمیم خواهد گرفت. مجید محنایی صرفه جویی در مصرف انرژی را به عنوان علت طرح این پیشنهاد عنوان نموده است. طرح تعطیلی آخرهفته مدت ها است که از مطالبات فعالان کسب وکار، کارمندان و کارفرمایان است؛ طرحی که به اعتقاد کارشناسان می تواند اثرات مهمی در رشد بخش های مختلف اقتصاد اعم از گردشگری داشته باشد. با این وجود هنوز در اولویت های مجلس و دولت قرار نگرفته است. در همین خصوص محمدرضا خائف، عضو کمیسیون گردشگری اتاق تهران تاثیر تعطیلات آخرهفته را به صورتی دوسویه بر اقتصاد آنالیز نموده و می گوید:

تعطیلات آخر هفته از یکسو با کاهش زمان های کار، فرصتی برای تمدد روان کارکنان و شاغلان فراهم می آورد و از این طریق بهره وری را افزایش خواهد داد و بعلاوه مصرف انرژی و استهلاک در محیط های کار را کاهش می دهد، از سوی دیگر بخش های دیگر مالی و وابسته به فعالیت های مربوط به اوقات فراغت نظیر گردشگری را فعال می نماید و به نوعی دیگر باعث افزایش رشد مالی خواهد شد.

اسرافیل شفیعی زاده، استاد دانشگاه نبریکای اسپانیا نیز پیش تر گفته بود:

تعطیلات دو روزه آخر هفته و حذف بی نظمی های موجود در تقویم تعطیلات کشور، امکان برنامه ریزی برای سفرهای کوتاه به اطراف شهرهای بزرگ را فراهم نموده و این اتفاق با ایجاد پیوندهای هرچه بیشتر جوامع شهری و روستایی سبب رشد منطقه ها کمتر پیشرفته چه از بعد فرهنگی و چه از منظر مالی می گردد. این کارشناس یکی دیگر از نتایج تعطیلات دو روزه آخر هفته را این چنین عنوان نموده بود:

فراهم شدن زمان کافی برای فراغت، باعث تجدید قوای نیروی کار شده و از این حیث بازده کاری را افزایش و رتبه کشور را در شاخص های کسب وکار بهتر خواهد نمود. علاوه بر این چنین فرصتی، با دادن زمان کافی برای تفکر و پرداختن به دیگر فعالیت ها، باعث ارتقای سواد، سطح بینش و آگاهی جامعه می گردد.

این طرح به اشکال مختلف ارائه می گردد؛ بعضی به تعطیلی پنج شنبه ها در کنار آدینه ها و بعضی دیگر به تعطیل کردن شنبه ها و آدینه ها اشاره می نمایند. اما کدام پیشنهاد صحیح تر است؟

به باور غالب کارشناسان، تعطیلی پنج شنبه ها سبب خواهد شد ارتباط کاری بخش های مالی کشور به مدت چهار روز با دنیا قطع گردد و این شرایط هزینه های زیادی را به اقتصاد کشور تحمیل خواهد نمود. در واقع با احتساب دو روز تعطیلی پنج شنبه و آدینه در ایران و دو روز شنبه و یکشنبه در اغلب کشورهای دنیا، به چهار روز تعطیل برخواهیم خورد که عملا امکان برقراری مراودات کاری و مالی با کشورهای دیگر را غیرممکن خواهد نمود. بدیهی است در شرایط کنونی که هدف گذاری های کلان توسعه کشور بر مبنای توسعه روابط با دنیا خارج است، چنین طرحی بسیار نامعقول و غیر منطقی است.

بنابراین گرچه تعطیلی دو روز در هفته ما را یک گام به دنیای شدن نزدیک می نماید، اما در صورتی که این اتفاق با دلایلی که برای همگان روشن باشد، واقع نگردد و زیرساخت های فرهنگی و اجتماعی آن فراهم نباشد، تغییری ظاهری است که اجرای آن هزینه های زیادی را در پی خواهد داشت. فعالان کسب وکار معتقدند تعطیلی دو روز آخر هفته زمانی معنا می یابد و به عنوان یک ضرورت مطرح می گردد که شاخص های مالی ما را ارتقا دهد و باعث رشد و توسعه پایدار گردد؛ اتفاقی که به باور آنها درصورت تعطیلی پنج شنبه در کنار آدینه، نه تنها محقق نخواهد شد که به علت کاهش روزهای مفید کاری در هفته، مانعی برای فرایند رو به جلوی تحول مالی کشور به شمار می رود.

از سوی دیگر همان طور که اشاره شد موافقان طرح ساماندهی تعطیلات معطوف به تعطیلی دو روز آخر هفته، دلایلی را برای تاکید بر لزوم پیگیری و اجرای این طرح برمی شمرند که کاهش ترافیک و آلودگی هوا، توزیع سفرهای داخلی و نیز کاهش مصرف انرژی از آن دسته اند. در واقع افزایش اوقات فراغت، بازده کاری کارکنان را افزایش داده و نه تنها هزینه های ظاهری یک روز تعطیلی بیشتر را جبران می نماید بلکه در مجموع با کاهش استهلاک ایجاد شده در محیط های کاری و کاهش مصرف انرژی، ارزش افزوده بیشتری را نصیب اقتصاد کشور می نماید. این درحالی است که در صورت تعطیل شدن پنج شنبه به جای شنبه، علاوه بر اینکه در عمل چندان اثر مثبتی را برای رشد و توسعه مالی کشور شاهد نخواهیم بود که با ایجاد وقفه یک روزه دیگر در ارتباط با تعاملات دنیای، هزینه های هنگفتی را نیز متحمل خواهیم شد. در این زمینه نیز خائف، عضو کمیسیون گردشگری اتاق تهران به تجربه کشورهای عربی اشاره نموده و می افزاید:

این کشورها ضمن در نظر گرفتن مسائل فرهنگی و دینی، برای حفظ حداکثری ارتباط با دیگر کشورها که دو روز شنبه و یکشنبه تعطیلی آخر هفته آنها است، آدینه و شنبه را به عنوان تعطیلات آخر هفته خود برگزیده اند و به نظر می رسد این الگو به علت اشتراکات فرهنگی و دینی برای ایران نیز قابل اجرا است.

همه اینها درحالی است که معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز چندی پیش خاطرنشان کرد استانداری های کشور نیز بر سر تعطیلی دو روز آخر هفته اجماع نظر دارند. وی اما تصمیم گیری نهایی درمورد ساماندهی تعطیلات را مستلزم یک نگاه کلان دانست و گفت:

برای این موضوع، نهادهایی نظیر سازمان میراث فرهنگی، وزارت کشور، وزارت آموزش و پرورش و دیگر مجموعه های ذی صلاح، نشست هایی انجام داده و اسنادی تدوین نموده اند و حتی جمع بندی هایی اجرا شده است اما این مهم باید با طی یک همکاری و مشارکت بین دستگاهی حاصل گردد.

با وجود همه این اظهارنظرها و درحالی که هر از چندگاهی پفراینده مفتوح طرح ساماندهی تعطیلات از سوی مسوولان مختلف ورق می خورد، دقیقا معین نیست که متولی اصلی این طرح چه نهادی است و چرا درحالی که همگان با آن موافقند به مرحله اجرایی نمی رسد!

منبع: ایسکانیوز

منبع: کجارو
انتشار: 17 بهمن 1400 بروزرسانی: 17 بهمن 1400 گردآورنده: raveblog.ir شناسه مطلب: 2753

به "کوشش دولت برای ایجاد نظم در تعطیلی ها: آنالیز پیشنهاد تعطیلات دو روز در هفته به جای تعطیلی های پراکنده" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کوشش دولت برای ایجاد نظم در تعطیلی ها: آنالیز پیشنهاد تعطیلات دو روز در هفته به جای تعطیلی های پراکنده"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید